weblogberichten

De inspectie ziet mooie oplossingen in de zorg voor personeelstekort

Vaak komt de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd langs als er iets aan de hand is. Toch gaat er ook heel veel goed. Om die reden bezochten we onlangs De Breeje Hendrick, een verpleeg- en verzorgingshuis in Lekkerkerk.

De Breeje Hendrick 2019
Cliënten en zorgprofessionals van verpleeg- en verzorgingshuis De Breeje Hendrick in Lekkerkerk

Een van de grootste problemen in de zorg is het tekort aan personeel. Directeur Marjon Vonck probeert met tal van oplossingen het personeelstekort op een doeltreffende manier te bestrijden, vertelde ze bij het bezoek.

Zo heeft ze een scholingsprogramma ontwikkeld waarbij medewerkers hun vaardigheden uitbreiden. Op deze manier kunnen ze op meer verschillende manieren kunnen worden ingezet. Personeel dat voorheen bijvoorbeeld hielp bij het ontbijt, helpt in De Breeje Hendrick nu ook mee bij het wassen van de bewoners. 

Sommige verpleegkundigen staan kritisch tegenover dit soort ontwikkelingen omdat ze vrezen dat de professionaliteit van hun vak in het geding is. Directeur Vonck merkt dat er met de juiste opleidingen en begeleiding meer mogelijk is dan je misschien op het eerste gezicht denkt.

Korrie Louwes, hoofdinspecteur maatschappelijke zorg
Korrie Louwes, hoofdinspecteur maatschappelijke zorg

We zien tijdens onze toezichtbezoeken dat veel ouderenzorgaanbieders worstelen met het personeelstekort. Het is lastig om aan voldoende gekwalificeerd personeel te komen. Tegelijk zien we dat er bestuurders zijn die door creativiteit en flexibiliteit mooie oplossingen vinden. De Breeje Hendrick is daar een goed voorbeeld van.

Zorgrobot

Technologie is ook een manier om de kwaliteit van zorg te verbeteren. De Breeje Hendrick is begonnen met de zorgrobot Vriendje. Dit apparaat maakt het voor familie mogelijk om veel vaker contact te zoeken met hun vader, moeder, opa of oma. De reacties van de betrokken zijn zeer positief.

Techniek is een van de manieren om het gebrek aan personeel op te vangen. Een andere locatie van Zorgpartners Midden-Holland, waar De Breeje Hendrick ook onderdeel van uitmaakt, is begonnen met een pilot met Google Glass. Hierdoor kunnen medewerkers op afstand meekijken en instructies geven, bijvoorbeeld tijdens wondverzorging.