weblogberichten

Slachtoffers loverboys nog onvoldoende gesignaleerd

In Nederland worden jaarlijks meer dan 1300 meisjes slachtoffer van loverboys. Deze meisjes vallen voor de mooie praatjes van een loverboy, maar eindigen meer dan eens in de (gedwongen) prostitutie. Het is een afschuwelijke ervaring die zwaar ingrijpt in het leven van deze jonge, minderjarige vrouwen.

©Hollandse Hoogte

Gelukkig kent ons land een aantal jeugdhulpinstellingen die gespecialiseerde hulp kunnen bieden aan deze slachtoffers. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting onderzocht onlangs de kwaliteit van de hulp die deze instellingen bieden. De conclusie van het onderzoek luidt, dat de meeste instellingen goede hulp bieden aan deze getraumatiseerde meisjes.

Tijdens de behandeling werken de hulpverleners samen met de meisjes aan het versterken van hun zelfbeeld en hun weerbaarheid. Er is veel aandacht voor het verwerken van het trauma en het werken aan een gezonde seksuele ontwikkeling. Belangrijk is verder een goede samenwerking met de ouders en het vergroten van het sociale netwerk van de meisjes.

Wat in het onderzoek ook positief opviel, was de houding van de hulpverleners. Zij bieden de slachtoffers duidelijke steun en sturing, een respectvolle benadering en wederzijds vertrouwen. Allemaal zaken die een belangrijke basis vormen voor een succesvolle behandeling.

Minder gelukkig is dat van alle meisjes die slachtoffer worden slechts 10% gespecialiseerde hulp ontvangt omdat de meeste slachtoffers niet in beeld zijn en in ieder geval niet doorverwezen worden naar de juiste hulpverlening.

Hoofdinspecteur Joke de Vries

Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de verwijzing van deze jongeren naar de juiste hulpverlening. Het is daarom belangrijk dat de hulp die deze instellingen kunnen bieden goed bekend is bij de gemeenten, zodat zij slachtoffers van loverboys gericht kunnen verwijzen en deze meisjes zo snel mogelijk de hulp ontvangen die zij zo dringend nodig hebben.

Joke de Vries, hoofdinspecteur Jeugd

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.