© HH

Zorgsignalen tijdens coronacrisis - 30 juni

De inspectie heeft dagelijks contact met zorgverleners, producenten, leveranciers en andere zorgorganisaties over de effecten van het coronavirus op het werk in de zorg. Door dit contact hebben we een actueel beeld over de kwaliteit van zorg binnen de verschillende sectoren en over mogelijke problemen die deze zorg in de weg staan. Wij delen deze signalen actief met betrokken organisaties zoals brancheorganisaties en VWS. Hieronder kunt u deze signalen lezen. Ook kunt u zich via e-mail abonneren, zodat u de signalen elke keer in uw mailbox ontvangt.

Gehandicaptenzorg

De situatie in de gehandicaptenzorg is rustig. Af en toe zijn er nog besmettingen onder cliënten en zorgverleners. Soms is een cliënt besmet die wel twee vaccinaties heeft gehad.

Een zorgaanbieder meldt dat de quarantaineregels zwaar vallen bij cliënten en hun familieleden. Deze zorgaanbieder hoopt dat het Outbreak Management Team (OMT) snel met een nieuw advies komt. De zorgaanbieders kunnen verder met versoepelen, omdat het algemene beeld positief is. Dit maakt dat de dagbestedingen de komende maanden verder open gaan. Sommige zorgaanbieders zitten vanaf 1 juli weer op het niveau zoals het voor corona was. Andere verwachten dat over een paar maanden.

Samenwerkingen rond corona, zoals het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg (RONAZ), schalen af. Ook vinden er binnen de zorgorganisaties minder corona-overleggen plaats. 

Meldpunt IGJ en Landelijk Meldpunt Zorg

De signalen komen overeen met eerdere weken. Veelvoorkomende onderwerpen zijn het testen en het vaccineren. We ontvangen bijvoorbeeld meldingen over de omstandigheden op een commerciële testlocatie en over aanbieders van producten met claims over gunstige effecten bij COVID-19.