© HH

Zorgsignalen tijdens coronacrisis – 4 augustus 2021

De inspectie heeft dagelijks contact met zorgverleners, producenten, leveranciers en andere zorgorganisaties over de effecten van het coronavirus op het werk in de zorg. Door dit contact hebben we een actueel beeld over de kwaliteit van zorg binnen de verschillende sectoren en over mogelijke problemen die deze zorg in de weg staan. Wij delen deze signalen actief met betrokken organisaties zoals brancheorganisaties en VWS. Hier de signalen van deze week.

Huisartsen

Huisartsen merken drukte, vooral in de regio’s Noord-Holland, Drenthe, Groningen en Friesland. De Landelijke Huisartsen Vereniging maakt zich zorgen over de belasting van huisartsenpraktijken. Doordat het zorgpersoneel ook nodig is op andere plekken, zoals vaccinatiecentra, is de arbeidsproblematiek steeds beter zichtbaar.

Ambulancezorg

De ambulancezorg staat onder druk door een stijging in het aantal ritten met covid-patiënten. Ook wordt de ambulancedienst vaker gebeld, omdat de huisartsenposten door drukte minder bereikbaar zijn. 

Spoedeisende hulp

Landelijk ligt er een hoge druk op de spoedeisende hulp. Dit komt door onder meer:

  • toerisme, bijvoorbeeld door fietsers die zijn gevallen en een bot breken;
  • minder beschikbaar zorgpersoneel in de vakantieperiode;
  • meer doorverwijzingen van huisartsen;
  • kinderen met RS-virus.

Verpleeghuiszorg

In de verpleeghuizen stijgt het aantal besmettingen. De bescherming door vaccinaties zorgt wel voor minder heftige verschijnselen. De kwaliteit en de continuïteit van de zorg lijken niet extra onder druk te staan door de besmettingen.