© HH

Zorgsignalen tijdens coronacrisis - 23 september

De inspectie heeft dagelijks contact met zorgverleners, producenten, leveranciers en andere zorgorganisaties over de effecten van het coronavirus op het werk in de zorg. Door dit contact hebben we een actueel beeld over de kwaliteit van zorg binnen de verschillende sectoren en over mogelijke problemen die deze zorg in de weg staan. Wij delen deze signalen actief met betrokken organisaties zoals brancheorganisaties en VWS. Hieronder kunt u deze signalen lezen. Ook kunt u zich via e-mail abonneren, zodat u de signalen elke keer in uw mailbox ontvangt.

Tussenrapportage over de zorg en de jeugdhulp

Ook in de zomer heeft de IGJ steeds nauw contact onderhouden met zorgverleners, producenten, leveranciers en andere zorgorganisaties. Wat de inspecteurs sinds de eerste uitbraak van het coronavirus hoorden en zagen, staat in een tussenrapportage over de zorg en de jeugdhulp tijdens de coronacrisis. Binnenkort komt er een vervolgrapportage.

Aantal coronabesmettingen loopt weer op

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland is de laatste weken weer gestegen. Vooral in en rond de grote steden in de randstad. Dat geldt ook in de gehandicaptenzorg en in verpleeghuizen. De zorgaanbieders nemen passende maatregelen en proberen daarbij zoveel mogelijk maatwerk te leveren.

Opmerkelijk is dat in verschillende verpleeghuizen waar alle bewoners en zorgverleners (of een groot deel daarvan) worden getest, veel mensen positief blijken zonder dat zij klachten hebben.

Medische hulpmiddelen zonder CE-markering

Er is hier en daar onduidelijkheid over het gebruik van medische hulpmiddelen zonder CE-markering. Medische mondkapjes, handschoenen en benodigdheden voor coronatesten zijn voorlopig nog zonder CE-markering toegestaan. Andere medische hulpmiddelen zijn sinds 1 september weer alleen mét CE-markering toegestaan.

Medische hulpmiddelen vanaf 1 september weer alleen met CE-markering toegestaan