Noodopvang asielzoekers: leefomstandigheden en gebrek aan perspectief leiden tot risico’s voor de gezondheid

Ongezonde leefomstandigheden op sommige locaties voor de noodopvang van asielzoekers zorgen onvermijdelijk voor grotere risico’s voor de gezondheid van de bewoners, lichamelijk en mentaal. Op alle locaties is het gebrek aan perspectief fnuikend voor de bewoners. Dat maakt hun situatie schrijnend.

Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na bezoeken aan zes locaties voor noodopvang en aan het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Medische zorg

De organisatie Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) doet er op alle locaties alles aan om de toegang tot medische zorg goed te regelen. Op de meeste locaties is er vanaf de opening direct medische zorg beschikbaar. Ook zijn er afspraken met partners als apotheken en verloskundigen.

Noodopvang voor asielzoekers in Leeuwarden
Beeld: ©Catrinus van der Veen / ANP
Noodopvang in Leeuwarden

Verschillende leefomstandigheden

Naast de gewone asielzoekerscentra (azc’s) zijn er ruim veertig locaties voor noodopvang. Die verschillen van terreinen met stacaravans tot hotels, riviercruiseschepen en evenementenhallen. Sommige locaties hebben goede voorzieningen met voldoende privacy. Op andere locaties leven vluchtelingen al maandenlang in grote groepen bij elkaar. Vrijwel zonder privacy en met voortdurende geluidsoverlast.

Gebrek aan perspectief

Wat de leefomstandigheden ook zijn, voor alle bewoners staat het gebrek aan perspectief centraal. Ze moeten soms maandenlang wachten op een gehoor bij de IND waarin zij uitleg kunnen geven over hun vlucht uit hun land van herkomst. In combinatie met de leefomstandigheden geeft dit veel spanning.

Enorme inzet door medewerkers

De gedrevenheid en bevlogenheid van de GZA-medewerkers zijn indrukwekkend. Dat geldt ook voor COA-medewerkers en vrijwilligers. Zij doen er alles aan om in uiterst moeilijke omstandigheden het verblijf van de bewoners zo draaglijk mogelijk te maken.

Aanbevelingen inspectie

De inspectie komt met een aantal aanbevelingen.

  • Bied asielzoekers zo snel mogelijk duidelijkheid en perspectief over wat ze kunnen verwachten in hun asielprocedure.
  • Zorg voor structurele oplossingen, voorkom dat bewoners in ongezonde leefomstandigheden in slechte noodopvang moeten blijven.
  • Als noodopvang toch nodig is, dan zo kort mogelijk.