Einde aanwijzing en last onder dwangsom aan Relaunch Nederland in Tiel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de aanwijzing en de last onder dwangsom aan Relaunch Nederland in Tiel beëindigd. Volgens de aanwijzing moest Relaunch alle cliënten aan andere zorgaanbieders overdragen en mocht het geen nieuwe cliënten meer aannemen. Relaunch kon namelijk geen goede en veilige zorg bieden, er waren grote tekortkomingen. Op papier voldoet Relaunch nu wel aan de normen. De inspectie zal scherp controleren hoe dat in de praktijk uitpakt zodra Relaunch weer cliënten aanneemt.

Relaunch bood in Tiel opvang en hulp aan mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische of andere problematiek.

Dit is er aan de hand

In januari dit jaar gaf de inspectie Relaunch een aanwijzing. Ten eerste moest Relaunch alle cliënten overdragen aan een of meer andere zorgaanbieders. Ten tweede mocht Relaunch geen cliënten meer aannemen totdat de inspectie oordeelde dat Relaunch aan de normen voor goede en veilige zorg voldeed.

De inspectie beëindigde in maart het eerste deel van de aanwijzing. Toen had Relaunch alle cliënten overgedragen, hoewel te laat en onzorgvuldig. Het tweede deel van de aanwijzing bleef in stand. Dat ging over:

  • De deskundigheid en opleiding van de bestuurder als enige zorgverlener. De bestuurder had geen relevante zorgopleiding gevolgd.
  • Risico’s die cliënten liepen door hun verstandelijke beperking en bijkomende problematiek. In hun zorgdossiers stond daar nauwelijks iets over. Het ontbrak ook aan een aantal zorgplannen.
  • Het betrekken van de wettelijke vertegenwoordigers van de cliënten. De zorg werd alleen met de cliënten zelf besproken.
  • Relaunch werkte niet aan het structureel verbeteren van de zorg.
  • Medicatieveiligheid: er was geen actueel medicatieoverzicht en geen actuele toedienlijst van de apotheek. De bestuurder/zorgverlener gaf medicijnen zonder de juiste opleiding en tekende de medicatie niet af.

Dit heeft Relaunch gedaan

Op papier voldoet Relaunch nu aan alle punten uit het overblijvende deel van de aanwijzing. Dit blijkt uit schriftelijke informatie van Relaunch aan de inspectie. De bestuurder volgt de nodige opleidingen of heeft die gevolgd. Ook voor het geven van medicijnen. Verder is hij van plan deskundig personeel in te schakelen. Relaunch wil dossiers van cliënten en hun risico’s goed bijhouden. Wettelijk vertegenwoordigers van cliënten wil Relaunch bij de zorg betrekken.

Hoe nu verder

De inspectie zal scherp controleren hoe het in de praktijk uitpakt als Relaunch weer zorg aan cliënten gaat verlenen. Inspectiebezoeken zijn te verwachten binnen twee maanden nadat Relaunch weer actief is.

Documenten