Coronatestservice moet alle zorg die te maken heeft met testen op het coronavirus stoppen

Q-COMED bv, bekend onder de naam Coronatestservice, heeft doelbewust eerdere handhaving van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geprobeerd te omzeilen. De aanbieder van testen op het coronavirus mocht sinds 11 februari 2021 geen antigeensneltesten meer uitvoeren, maar deed dat toch. Coronatestservice probeerde dat te verbergen door de antigeensneltesten in het computersysteem te registreren als antistoftesten.

De inspectie heeft daarom besloten dat Coronatestservice voorlopig geen enkele vorm van zorg mag verlenen of aanbieden die te maken heeft met testen op het coronavirus. Dat betekent ook dat Coronatestservice geen testen op het coronavirus op bijvoorbeeld de website mag aanbieden. Ook niet als die door een ander bedrijf worden uitgevoerd.

Wat is er aan de hand?

Coronatestservice ligt al langer onder het vergrootglas van de inspectie. Begin november legde de inspectie voor het eerst een maatregel op. Daarna volgden nog diverse inspectiebezoeken aan de verschillende locaties van Coronatestservice. Daaruit volgden meerdere maatregelen. Steeds opnieuw bleek Coronatestservice bij herinspectie niet te voldoen. Daarom is er onder meer een last onder dwangsom opgelegd met een maximum van 40.000 euro.

Hoe nu verder?

Coronatestservice mag pas weer zorg leveren die te maken heeft met testen op het coronavirus als de organisatie aan alle voorwaarden voldoet en de inspectie dat heeft kunnen controleren. Uiteraard houdt de inspectie zeer nauwlettend in de gaten of er niet toch testen op het coronavirus worden afgenomen of uitslagen worden doorgegeven door Coronatestservice. Mensen die hier signalen over krijgen kunnen dat melden via het Landelijk Meldpunt Zorg. Dat kan ook anoniem.

Documenten