Inspectie legt boetes op voor reclame voor niet-geregistreerde homeopathische geneesmiddelen

Zeven bedrijven of personen hebben een boete gekregen voor reclame op internet voor niet-geregistreerde (homeopathische) geneesmiddelen. De homeopathische middelen zouden werken tegen ziekten als griep, kinkhoest, meningokokken, tetanus, malaria, hepatitis A, buiktyfus en het coronavirus. Deze verboden reclames zijn overtredingen van de Geneesmiddelenwet.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de bestuurlijke boetes opgelegd voor overtredingen in de tweede helft van vorig jaar en voor één overtreding dit jaar. De boetes variëren van 1.125 tot 15.000 euro. Opgeteld is 34.875 euro aan boetes opgelegd.

Er werd een boete opgelegd voor reclame voor de middelen:

Homeopathisch middel Geclaimde werking tegen ziekte
Pertussinum, Asclepias tuberosa Kinkhoest

(Poly)influenzinum, Anas barbariae, Dolicoccil,

MEteoreisen/Phosphos/Quarz, Tuberculinum aviare

Griep
Meningococcinum Meningokokken-infecties
Pyrogenium Tetanus
Nosode Malaria granulen, Chininum arsenicosum Malaria
Nosode Hepatitis granulen Hepatitis A
Thyphoid granulen Buiktyfus
Arsenicum Album Coronavirus

Reclameverbod

Geneesmiddelen mogen in Nederland alleen op de markt komen als er door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een handelsvergunning is afgegeven. Ook voor homeopathische geneesmiddelen kan een vergunning worden afgegeven. Als er voor een middel geen handelsvergunning is afgegeven, mag er geen reclame gemaakt worden. Gebeurt dat toch, dan is dat een overtreding van de Geneesmiddelenwet.

Coronavirus

In zes gevallen gaat het om overtredingen in de tweede helft van 2019, nog voor de coronacrisis. In één geval gaat het om een recente overtreding over werking tegen het coronavirus.

De inspectie heeft kortgeleden gewaarschuwd tegen reclames voor middeltjes of niet-geregistreerde ‘medicijnen die zouden helpen tegen het coronavirus. Ook heeft de inspectie recent gewaarschuwd tegen alternatieve corona-testen en corona-behandelingen.