Aanwijzing voor Meditime bv (bekend als Hair Time Istanbul)

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Meditime bv, bekend als Hair Time Istanbul, een aanwijzing gegeven. De inspectie ziet ernstige risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Meditime voert onder de naam Hair time Istanbul haartransplantaties en andere (haar)behandelingen uit. De particuliere kliniek is gevestigd in Capelle aan den IJssel. Meditime mag voorlopig geen invasieve ingrepen zoals haartransplantaties uitvoeren.

Wat is er aan de hand?

Op meerdere thema’s, waaronder medicatieveiligheid, medische technologie, infectiepreventie en bevoegdheid behandelaar, voldoet Meditime niet aan de voorwaarden voor goede zorg.  Bij Meditime worden voorbehouden handelingen, zoals haartransplantaties en PRP-behandelingen, uitgevoerd door mensen die daartoe niet bevoegd zijn.

Het onderzoek van de inspectie bestond uit een bezoek op 10 maart en telefonische gesprekken met de bestuurder en een bij de kliniek betrokken medisch specialist. De medische specialist werd door de bestuurder aangewezen als eindverantwoordelijk voor de geleverde zorg. In het telefoongesprek gaf deze specialist echter aan alleen advies te geven over het opzetten van een kwaliteitssysteem en het verkrijgen van een accreditatie. Naar eigen zeggen zag zij geen patiënten en voerde zij geen behandelingen uit.

Hoe nu verder?

De inspectie heeft in totaal 24 verbeterpunten geformuleerd voor Meditime. Daarvan moeten ieder geval 18 tekortkomingen zijn opgelost voor de kliniek weer invasieve behandelingen mag uitvoeren. De kliniek krijgt vier maanden de tijd voor alle maatregelen.
Als Meditime niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.