Coronavirus: extra maatregelen voor heel Nederland

Het kabinet heeft zondag 15 maart aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Nederlanders wordt gevraagd om het sociale verkeer zoveel mogelijk te beperken en voor zover mogelijk thuis te blijven. Eerder al riep het kabinet iedereen op in huis te blijven die symptomen heeft van het coronavirus. Het gaat daarbij om verkoudheid en/of hoesten en/of keelpijn en/of koorts. Ook is het in die situatie onverstandig om bezoek te ontvangen.

Afwijkend advies voor medewerkers in de zorg

De zorg moet doorgaan en heeft haar medewerkers hard nodig. Daarom is er voor zorgmedewerkers in heel Nederland een afwijkend advies: zij moeten alleen thuis blijven als zij naast hoesten/verkoudheid/keelpijn óók koorts (vanaf 38 graden) hebben. Het gaat dus om de combinatie. Verder roept het kabinet zorgpersoneel op om niet naar het buitenland te gaan.

Alle maatregelen gelden tot in ieder geval 6 april 2020.  

Inspectiebezoeken

De inspectie is terughoudend bij het afleggen van inspectiebezoeken, om zorginstellingen en zorgverleners niet onnodige last te bezorgen. Tegelijkertijd moet de inspectie wel zicht hebben op de continuïteit en de veiligheid van de zorg.

Als inspecteurs een bezoek aan een instelling brengen, kondigen zij dat een dag tevoren aan. De instelling kan het dan aangeven als het bezoek door het coronavirus echt niet uitkomt.

Meer informatie

Op rijksoverheid.nl/coronavirus wordt alle informatie gebundeld. Heeft u vragen over het coronavirus? U kunt terecht bij het publieksinformatienummer 0800-1351. Vanuit het buitenland kunt u bellen naar +312 0205 1351 .