Thuiszorg Olympia draagt cliënten over en voldoet daarmee aan deel aanwijzing

Thuiszorg Olympia in Eindhoven heeft de zorg overgedragen van cliënten met de indicatie verpleging en bij wie voorbehouden handelingen worden uitgevoerd. Hiermee voldoet Thuiszorg Olympia aan een deel van de aanwijzing die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft gegeven.

Wat is er aan de hand?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet bij Thuiszorg Olympia, een organisatie die zorg aan huis levert in Eindhoven en omgeving, tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van zorg. Om die reden gaf de inspectie op 19 december 2019 een aanwijzing. Een aanwijzing is een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren.

In de aanwijzing stond onder meer dat Thuiszorg Olympia de zorg moest overdragen van cliënten met de indicatie verpleging en/of bij wie voorbehouden handelingen worden uitgevoerd. Voorbehouden handelingen zijn risicovolle medische handelingen, zoals injecteren. Alleen bevoegde zorgverleners mogen die uitvoeren.

De inspectie stelt vast dat Thuiszorg Olympia de zorg voor de zes cliënten die dit betrof, heeft overgedragen aan een andere zorgaanbieder of dat de zorgverlening is beëindigd. Daarmee voldoet Thuiszorg Olympia aan het onderdeel ‘cliëntenoverdracht’ uit de aanwijzing. 

Wat moet Thuiszorg Olympia nog doen?

De andere onderdelen van de aanwijzing blijven nog van kracht.

Thuiszorg Olympia moet uiterlijk op 19 januari 2020 voldoen aan het thema ‘veilige zorg’. Dit betekent dat de wijkverpleging bekwaam en bevoegd moet zijn om voorbehouden handelingen te verrichten. Als de inspectie vaststelt dat er voldoende maatregelen op dit gebied zijn genomen mag Thuiszorg Olympia weer cliënten aannemen die deze zorg nodig hebben.

Thuiszorg Olympia moet uiterlijk 19 april 2020 tekortkomingen op de andere thema’s (‘cliënt centraal’, ‘integrale zorg’, ‘professionele autonomie van de wijkverpleegkundige’ en ‘sturen op kwaliteit en goed bestuur’) hebben verholpen.

De inspectie volgt de naleving van de aanwijzing nauwlettend.

Documenten

Kaart

Thuiszorg Olympia bv

Eindhoven