Werkwijze calamiteitentoezicht onderzocht

De inspectie heeft Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), NIVEL en Scientific Center for Quality of Healthcare (IQ healthcare) gevraagd een studie te doen naar het calamiteitentoezicht bij de inspectie. Door dit onderzoekstrio werd gekeken naar het doel, de werkwijze en de effectiviteit van calamiteitentoezicht. De uitkomsten zijn nu gepubliceerd.

Het onderzoek

De onderzoekers concluderen dat het calamiteitentoezicht bijdraagt aan de kwaliteit en veiligheid van de zorg, maar dat vernieuwing en doorontwikkeling bij calamiteitentoezicht nodig is om dit effect te behouden. Het rapport doet aanbevelingen voor deze doorontwikkeling van het calamiteitentoezicht. Het rapport geeft de inspectie handvatten om haar calamiteitentoezicht verder te ontwikkelen.

Een deel van de bevindingen van de onderzoekers wordt al (in toenemende mate) toegepast in aanpassingen van het calamiteitentoezicht. Zo stemt de inspectie haar toezichtstrategie af op de sector en heeft de inspectie al geruime tijd aandacht voor het betrekken van patiƫnten/cliƫnten. Met dit rapport kan de inspectie de ingezette weg gerichter verder ontwikkelen.

De inspectie zal na de zomer met een plan van aanpak komen.

Zie ook